Oulun Kisko

Timo Kenakkala

Oulunsuun Heitto

Oulun Kisko

Rantaperkiön Isku

Oulun Etta

Lentopalloliiton hallitus 2000 -2007

Lentopalloliiton huippuvalmennuksen työryhmä 2000 -2007

Olympiakomitean hallitus 2000 -2004

 

Kiskon riveissä lentopalloa pelanneista on Timo Kenakkala yksi lahjakkaimmista, ellei lahjakkain. Tämä herrasmiespassari teki hienon uran paitsi lentopallokentillä, myös lajin ja urheiluelämän kabineteissa. Erään pelikaverin luonnehdinnan mukaan Kiskon vuosina Timo Kenakkala oppi käyttämään lahjojaan matsien voittamiseen.

 

Kasvattajaseurassaan Oulunsuun Heitossa hiottu huipputekniikka, loistava pelikäsitys ja ainutlaatuinen taktinen osaaminen takasivat sen, että Oulun seudulla osattiin odotella seurasiirtoa kasvattajaseurasta eteenpäin. – Oulunsuu ja Kisko taivalsivat tasatahtiin noina vuosina ja Heinon Jyrkin, Vesannon Pekan ja Niemen Tuomon kanssa yliopiston joukkueessa pelatessamme alkoi muhia ajatus pelata samassa joukkueessa, muistelee Timo Kenakkala.

Noihin aikoihin Matti Haapakoski palasi Kokkolasta takaisin Kiskoon, jossa ennestään nuoruutta ja pituutta edustivat Eero Alatalo, Tapio Peltonen ja Jouni Sademies sekä Kai Stenius. Lasse Järvenpään siirryttyä kentältä valmentajaksi oli kokonaisuus kapellimestaria vaille valmis. Virtuoosimainen passari Timo Kenakkala oli se viimeinen palapelin osanen, joka mahdollisti Kiskon nousun valtakunnalliseen pääsarjaan. – Kaiken kaikkiaan se oli hyppäys seuraavalle tasolle, jota tällainen kehittyvä passarinalku kaipasi. Sain kokemusta kovista peleistä kesäturnauksissa, uutta valmennusta ja passarin kannalta hyviä pelikavereita. Tuossa ryhmässä oli asennetta, sopivaa hulluutta , hyvä valmennus ja lentopallon kannalta tärkeät tehtävät hyvin roolitettu . Meno ja meininki oli välillä sellaista, että hulluimmatkin jutut tuntuivat onnistuvan, kertoo Timo Kenakkala. Eräänä esimerkkinä Timon huikeista taidoista nousee esille yhdellä kädellä heitetty passi verkon päältä 2 –paikalta 4-paikalle.Pallosta saattoi lukea verkkotuomarina olleen Oskari Hankkila – vainaan päiväyksen –ja tuolloin vihellettiin vastaanotossakin kaksoiskosketuksia!

Keväällä 1980 Kisko nousi mestaruussarjaan ja Timon peliuraa kesti Kiskossa kolme kautta. Keväällä 1983 Timo siirtyi Tampereelle ja Rantaperkiön Iskuun. – Iskussa pelasin kevääseen 1989 saakka ja saldona oli Suomen mestaruus ja hopea. Sitten olikin aika panostaa työuraan ja palata Ouluun, kertailee Timo Hämeen reissua. Aivan kokonaan Timo ei tennareita naulaan ripustanut, vaan oli mukana Oulun Ettan riveissä seuraavan kauden ja katso – taas oululaisjoukkue nousi pääsarjaan!

–         Ettan riveissä roolini oli enemmän olla henkisenä tukena ja pelinrakentelusta vastasi Heikkisen Mika, paljastaa Timo.

Tampellalla alkanut työura jatkui Oulussa Kemiran palveluksessa ja väitöskirja valmistui 1991. Kemiran palveluksessa Timo viihtyi haasteellisissa työtehtävissä aina elokuuhun 2007, jolloin kävi kutsu Oulun apulaiskaupunginjohtajaksi. Lentopallossa seurasi vääjäämätön alasajo ja pelit rajoittuivat ikämies- ja alasarjapelailuksi työkiireiden lomassa. Mutta entisen huippupassarin kokemusta ja näkemystä kaivattiin myös Lentopalloliitossa. – Olin liiton hallituksessa jo 1990 luvulla, mutta Kemiran Ruotsin työvuodet katkaisivat tuon luottamustoimen, kunnes palasin liiton hallitukseen 2000 – luvun vaihteessa, kertaa Timo luottamusmiesuraansa. – Hallituspaikan lisäksi vedin myös huippulentopalloryhmää ja olin vielä valitsemassa Mauro Berrutoa päävalmentajaksi, kertoo Timo. Lisäksi Timo edusti lentopalloväkeä myös Olympiakomitean hallituksessa vuosina 2000- 2004.

 

Timo muistelee Kiskon aikaa erityisellä lämmöllä. – Se oli nuorelle miehelle kasvun aikaa monin tavoin ja turhaan kiertelemättä pelivuosien kokemuksista on ollut paljon apua myös työuralla. Jälkeenpäin pohdiskellen kommunikointi eri ihmisten kannalta on helpompaa ja antoisampaa ja on oppinut ponnistelemaan tavoitteiden eteen, tiivistää Timo kokemuksiaan. – Ryhmässä toimiminen, huumori, hyvä fyysinen kunto, uusien tilanteiden kohtaaminen ja ehkä mielenkiintoisimpana antina analyyttisyys, kiteyttää Timo lentopallovuosien antia .- Passarina piti koko ajan pohtia omia ja vastustajia ja yrittää olla askeleen edellä, jotta matsissa pärjäsi,.

Nykyisin Kastellin kultasormi on kuntoliikkuja ja pelikentät ovat vaihtuneet golfviheriöön ja purjeiden reivaamiseen.

Timo Kenakkala viirien vaihdossa vastustajan kanssa