Oulun Kisko

Nykyhistoria

Oulun Kiskon historia

Vanhan sanonnan mukaan on hyvä tuntea historia, jotta voi matkata eteenpäin! Tämä pätee myös urheiluelämässä – ja lentopallossa!

Oulun Kisko on profiloitunut juniorityötä tekeväksi seuraksi, vaikkakin omaa edustusjoukkueet niin naisissa kuin miehissäkin. Junioreiden ja muidenkin on syytä muistaa, että Kiskolla on kunniakas historia suomalaisessa lentopalloelämässä.

Pohjoisen pojat taistelivat etelää vastaan 1970-luvun loppupuolelta aina 1980 puoliväliin ennen kuin SM-sarjapaikka menetettiin. Noista menestysvuosista on tulossa marraskuun aikana kuvien ryydittämänä mielenkiintoista muisteltavaa ja seikkoja, joista tämän päivä juniorit ja seuraväki voivat olla ylpeitä.

Vai mitä sanot seuraavista:

– tällä hetkellä miesten liigajoukkueiden päävalmentajista kaksi on Oulun Kiskon kasvatteja….
– Kiskon pelaajista on neljä pukenut päälleen Suomi-paidan A-maajoukkueessa ja kaksi B-maajoukkueessa….
– nykyinen Oulun apulaiskaupunginjohtaja on ollut Kiskon SM-sarjajoukkueen passari….
– jne….

Oulun Kisko on perustettu 10. helmikuuta 1960 aluksi Oulun rautatieläisille urheiluseuraksi, kuten nimi osuvasti kuvaakin. Oulun Rautatieläisten voimistelu- ja urheiluseura Kisko ry:n virallinen rekisteröityminen tapahtui kuitenkin huhtikuussa 1961 yhtäaikaa TUL:n Oulun ja Perä-Pohjolan piirikunnan kanssa. Entisiä Oulun Tarmolaisia liittyi Oulun Kiskoon ja he saivat jalansijaa uudessa ja pienessä seurassa urheilu- ja järjestötaitojensa avulla. Seuramme perustamisen alkuaikoina käytiin kovastikin kädenvääntöä siitä, saisiko Kisko ottaa muiden seurojen entisiä jäseniä omiksi jäsenikseen, mutta sitähän eivät säännöt missään vaiheessa kuitenkaan kieltäneet. Taustalla oli työläisurheilun sisäiset valtakysymykset. Vuoden 1962 alussa Kisko luopui säännöissään rautatieläisyydestään.

Urheiluseura rakentui tyypillisesti jäsenistön yleiskokouksessaan valitsemiin johtokuntaan ja toimikuntiin. Kiskossa toimivat urheilu-, huvi- ja naistoimikunnat, joiden tehtävät jakautuivat nimikkeiden mukaisesti. Urheilutoimikunta huolehti kilpailijoiden valmentautumismahdollisuuksista, kilpailumatkoista ja -järjestelyistä, joista se myös teki ehdotuksensa johtokunnalle. Huvitoimikunta vastasi seuran rahoituksen tärkeimmästä lenkistä juhla- ja iltamatoiminnasta. Naistoimikunta osallistui varojen keräykseen, urheiluun sekä iltamien käytännön töihin.

Oulun Kisko perusti 15.3.1990 yhdessä ONMKY:n ja Oulunsalon Vasaman kanssa lentopallon erikoisseura ETTAn, joka keskittyy Oulun alueen huippulentopallon kehittämiseen.

Oulun Kiskon nykyhistoriaa vuodesta 1993 lähtien: Tuohon aikaan seurassamme oli vain yksi aktiivisesti kilpailumielessä lentopalloa harrastava nuorten joukkue, kunnes Pentti Nurro ja silloinen juniorivalmentaja Hannu Virta ideoivat juniorilentopallon kehittämistä omalle asuinalueelleen Kaakkurin kaupunginosaan. He kokosivat ryhmän lapsia Kaakkurin lähialueelta ideana saada virikkeellistä toimintaa oman alueen lapsille. Toiminta lähti käyntiin heti salivuorojen varmistuttua.

Vuonna 1995 toimintaan mukaan tuli uusia valmentajaehdokkaita. Kari Kurvinen aloitti tuolloin valmentajauransa tuoden poikansa mukana harjoituksiin. Hän on toiminut Kiskossa valmentajana sekä seuran toiminnankehittäjänä. Lentopalloseuramme Oulun Kiskon toimintaa on kehitettykin siitä lähtien joka vuosi ainakin yhdellä uudella ryhmällä ja sama suunta jatkunee edelleen. Syksyllä 2002 aloittikin monta uutta harrasteryhmää. Toimintansa aloitti junnujumpparyhmä 6-9 -vuotiaille, tyttöjen lentopallon harrasteryhmä 13-16 -vuotiaille sekä naisten harrastelentopalloryhmä. Toiminnankehittäjän haaveena olisi saada seuraan perustettua naisten jumpparyhmä sekä lasten voimisteluryhmä, mutta ohjaajaehdokkaita ei tunnu löytyvän.

Päätavoitteemme on kuitenkin Oulun Kiskossa ollut viime vuosina keskittyä junioreiden lentopalloilun kehittämiseen. Kaudella 2009-2010 sarjatoimintaan osallistuu viisi joukkuetta, joista yksi A-, kaksi B ja D-, sekä yksi F -junioreita. Oulun Kiskolla toimii myös naisten 2. sarjan sekä miesten 2.- ja 3.- sarjan joukkue ja harrastelentopalloryhmät. Lisenssin lunastaneita pelaajia on yli 100.

Syksyllä 2009 lentopalloseura Oulun Kiskossa on noin sataviisikymmentä (150) mukana olevaa jäsentä, joita ovat sarjatasolla ja eri harrasteryhmissä pelaavat sekä muut seuran aktiivijäsenet. Seuramme toiminnankehittyminen onkin ollut suotuisaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Osaksi tähän Oulun Kiskon historian tiivistelmään on käytetty lähdeaineistona Oulun Tarmon historia vuosina 1907-1997 -kirjaa.

– Oulun Kisko ry –